Kognitiv beteende terapi (KBT) är i första hand ett förhållningssätt och ett samarbete mellan klient och terapeut. Förhållningssättet består i synen på människan som en tänkande, självreflekterande varelse. Upplevelser, erfarenheter och den egna föreställningsvärlden står i fokus.
KBT kan sammanfattas med orden ”tankens kraft och beteendets styrka”.
KBT innebär en förståelse för sin egen inlärningshistoria, konkreta förändringsprocesser som medför ett nytt beteende, nytt tankesätt och känslomässig läkning. Anknytningsteorin ger en fördjupad förståelse för detta.
I samtalen börjar vi oftast med en analys och en kartläggning för att tillsammans förstå ditt problem och komma fram till konkreta mål med terapin. Målen kan vara i form av insikt eller nya sätt att tänka och handla. Vi arbetar sedan med samtal och övningar i rummet och ibland får man hemuppgifter mellan sessionerna för att kunna integrera terapin i sitt vardagliga liv. Samtalsserien är ofta tidsavgränsad – vi sätter tillsammans upp antal sessioner och utvärderar efter hand. När du slutar i terapin bokar vi oftast upp en uppföljningsgång ca 3 månader framåt för att se att förändringen består även efter terapins avslut.